Kika in på vår facebooksida

Där kan du läsa om vad som händer just nu

 

En röd tupp i hjärtat av Harlem

Runt den hästskoformade baren är det fullt med folk. På det minimala utrymmet alldeles vid fönstren ut mot gatan har kvällens band just dragit igång. En liten bit därifrån har ett nyförälskat par precis fått in sin Harlem Chowder, en varm skaldjursplatå garanterat som kommer att räcka hela kvällen.

 

 

I slutet av 1920-talet var Harlem det allra coolaste New York hade. Vita Greenwich Village-bor vallfärdade till klubbar och krogar, bohemer, musiker och konstnärer hängde på barerna. Det är ännu en bra bit kvar till det som kom att kallas Harlem Renaissance, men faktum är att Harlems nattliv bara blir bättre och bättre. Nya caféer, barer och restauranger öppnas hela tiden och besökare utifrån är mer än välkomna: allt andas en slags pionjäranda.

Några kvarter kring 125e gatan och Malcom X (Lennox) Avenue utgör hjärtat i Harlems allt bättre krogliv. Här ligger Sylvias där man sedan 60-talets början kan äta Soulfood med äkta sydstatskänsla och flera andra krogar. Tvärs över gatan låg legendariska Lenox Lounge där bland annat John Coltrane spelat (sägs att den snart ska öppna igen på annan plats) och en bit bort finns anrika Apollo Theatre.

Det var hit Marcus Samuelsson sökte sig för att öppna sin första egna New York-krog, Red Rooster. Sen dess har det gått några år, men faktum är att Red Rooster bara blir bättre och bättre. Stämningen är cool, men ändå avslappnad, musiken så nära att det känns som om trombonen är på väg ned i ens drink, publiken en mix av allt från elegant klädda, excentriska svarta damer till latinosnubbar i keps. Ja, en och annan skäggig hipster som vågat sig bort från Williamsburg och nu tittar sig yrvaket omkring och undrar: ”Var har jag hamnat?”

Svaret på den frågan är rätt enkel: Red Rooster är något av det bästa New York just nu erbjuder. Och från vårt hus tar det några minuter med cykel att komma dit.

 

P.S Marcus Samuelsson har nu också öppnat den lite enklare Streetbird Rotisserie som ligger snett över gatan från Red Rooster.

 

Tillbaka till första bloggsidan...