Kika in på vår facebooksida

Där kan du läsa om vad som händer just nu

 

Summer in the city!

 

Isen ligger fortfarande grå och stenhård på Harlems gator, temperaturen snuddar vid noll för att sedan återigen dyka ned mot minus -15 Celsius och än en gång faller snön över staden. New York kan – som denna vinter – verkligen bli infernaliskt kallt – och vad är då bättre än att drömma om sommaren?

 

De allra flesta har bilden av NY som en stad man ska undvika sommartid, men tvärtom så är NY en fantastisk sommardestination, inte minst för att det händer så mycket utomhus då. Visst är det varmt, ibland hett, men det är en särskild känsla i New York på sommaren. Livet flyttar ut på gatorna eftersom folk bor trångt: stolar, bord och gungstolar ställs ut på trottoaren, gamla tanter sitter på sina trappor på jakt efter lite svalka. New York-bornas relativt korta semestrar gör också att staden aldrig känns sommarstängd och turistinvaderad (som t ex Paris).

 

Att Manhattan är en ö, det vet alla, men få tänker på att New York är en stad kantad av långa sandstränder och fantastiska bad (som man kan nå med kollektivtrafik) – men så är det faktiskt. Brooklyn, som en gång i tiden var en egen stad, är geografiskt en del av Long Island och det är där man hittar flera av de bästa stränderna.

 

 

Vi kliver på A-train tre kvarter från oss och efter ungefär en timmes resande är vi framme i Rockaway Beach (kliv av på 90 el 98 St), stranden som Ramones gjort berömd i en av sina många 3-minuterslåtar (”Rock-rock – Rockaway beach”). Sanden sträcker sig till synes oändligt långt och raden av badvaktstorn försvinner nästan i fjärran. På legendariska surf-krubbstället Rockaway Taco äter vi – ja, just det – och sen är det bara att med brädan under armen ge sig ut i vattnet (går bra att hyra!).

 

Det är ändå förvånansvärt glest mellan handdukarna, särskilt med tanke på att Rockawy Beach ligger i en stad med mer än tio miljoner potentiella badare. Bakom stranden ligger brutala höghuslängor à la miljonprogrammet och serveringarna är få: mat och dryck gör man bäst i att ta med sig själv.

 

På samma långa randrevsudde som Rockaway Beach ligger flera små samhällen, bland annat Belle Harbor som drabbades hårt av orkanen Sandy. Nu är de flesta husen uppbyggda och det känns som att befinna sig i en sommarstad, snarare än på tunnelbaneavstånd från New Yorks tunga puls. Här äter vi hamburgare på en gårdsservering efter att ha sköljt av oss lite av sanden och saltet.

 

 

Stämningen på legendariska Coney Island är lite annorlunda. Ett tag såg det ut som om nöjesfältet med anor från 1900-talets början helt skulle rivas, men nu har det rustats upp. Coney Island är knasigt och utlevat, särskilt under The Mermaid Parade som i år äger rum den 20e juni. Även hit kommer man med tunnelbanan Här går man längst det långa trädäcket med en glass i handen, besöker akvariet eller någon av de många ryska restaurangerna i Brighton Beach. Och så kan man åka berg-och-dalbana och dricka margaritas tillsammans med megastora mexikanska familjer. Mellan stranden och höghusen (like fula som i Rockaway Beach) ligger nöjesfältet med den klassiska bergochdalbanan Cyclone som är byggd i trä och öppnade 1927. Frågan är om det finns någon annan megastad i världen som kan erbjuda bad och nöjespark bara några hundra meter från varandra – och allt nåbart med tunnelbanan.

 

Sommartid är New York också en plats för många konstutställningar, evenemang och utomhuskonserter som ofta är gratis.

 

En magisk och varm sommarkväll sitter vi på de hårda plåtstolarna på Lincoln Center, halvvägs mellan Midtown och Harlem. Mellan de höga husen har en utomhusscen byggts upp och allt är gratis. Så kommer han upp på scenen – José Gonzales med sin innerliga och sparsmakade musik. Där ovanför oss lyser stjärnorna och var och varannan minut genomkorsas himlen av flygplan. Det är otroligt bra. En av dessa underbara sommarkvällar då man inte vill vara någon annanstans än i New York!

 

Tillbaka till första bloggsidan...